Базовата или основна чакра се намира в основата на гръбначния стълб и контролира енергията на кинестетиката и движението. Тя е основата на физическата и духовна енергия на организма.

Тя е фундаментална и ни кара да се чувстваме заземени и сигурни. Намира се в основата на гръбначния стълб, в областта на опашката, откъдето контролира репродуктивната система. Когато имаме проблеми с коренната чакра, те обикновено се дължат на парите и храната.
Когато тази чакра се намира физически извън равновесие, симптомите се проявяват като летаргия, ниски нива на активност, слаб ентусиазъм и необходимост от постоянно стимулиране. Може да почувствате болки в кръста или да страдате от болка в краката и/или нарушения на имунната система.
За тази чакра е полезно да ядем червени храни, люто, подземни зеленчуци и животински протеини.
Когато нейните духовни енергии са извън равновесие, вие се чувствате вятърничави, откъснати от реалността и дистанцирани. Може да започнете да се съмнявате в своите убеждения, да престанете да бъдете лоялни към дългосрочни партньори и организации или да откриете, че физическите удоволствия ви доставят все по-малко радост.
Тя означава елементът Земя, и по този начин е ориентирана към нашите самосъхранителни инстинкти, към нашето материално самоопределение и нашата връзка с телата ни на материална основа. В идеален план тя ни носи здраве, благополучие, сигурност, и динамично присъствие в живота.
Кристалите с червен, кафяв или черен цвят са полезни за възстановяване на баланса на базовата чакра. За целта използвайте един от тези кристали, като го поставите за 5-10 минути между краката и останете така за кратка релаксация – ползите са значителни. Ефектът ще се увеличи, ако терапията с кристал се подсили с йога позиции, работещи върху долната част на гърба, както и с дейности, които ви свързват с природата, като туризъм, градинарство, събиране на камъни (черупки от миди и рапани) и физически игри на открито.

Значениемула – корен, адхара – поддръжка

Къде се намиратазовото дъно, перинеума

Цвятчервен

Елементземя

Силагравитация

Сетивообоняние

ПланетаСатурн

Животнослон

ЗвукЛам

Фокусфизическото съществуване, първото ни отношение към света

Правода имам

Отговаря закраката, пикочния мехур, гръбначния стълб, кръвта, кожата, костите