Време за прочитане - 1 мин.

Успение на Св. Анна – 29 юли

На 25 юли е църковният празник Успение на Света Анна. На този отбелязва смъртта й.

Светицата, е смятана за майка на Дева Мария и баба на Исус Христос. Тя покровителства родилките, бременността, брака и майчинството. Името Анна е едно от най-разпространениете женски имена в християнския свят.

Библията разказва, че Анна и съпругът й Йоаким дълго време не можели да имат дете и се зарекли да го посветят на служба на Бога, ако се сдобият с такова. Минало много време и ги посетил ангел, който им съобщил, че молитвите им са чути и те ще бъдат благословенни с дете. Света Ана заченала в деветия ден на месец и дъщеря й Дева Мария се родила на осми . Когато детето навършило три години, родителите й я въвели тържествено в храма и я посветили на Бога, както се били зарекли пред ангела.

На днешния ден жените не трябва да работят, за да не се разболяват децата им. Ако в къщата им бременна жена, се следи кой ще е първият гост през този ден и се вярва, че бъдещото бебе ще е от същия пол.

Източноправославната чества пазника на Света Анна още от 6 век, като тя и съпругът й Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци.

Българската православна църква отбелязва зачатието на Света Анна на 9 декември.