Време за прочитане - 1 мин.

Св. прпмчк Дометий. Св. мчца Потамия

Св. мчца Потамия (Името има латински произход, като е възможно да произлиза от valerius, родово от valeo, означаващо “силен съм”; от valere- “който има стойност” или от латинското valens – “здрав”.)

8 Неделя след Петдесетница. Св. прпмчк Дометий. Св. мчца Потамия.

На 7 Август са празненствата Орфически мистерии и официалният празник на Триград. По време на празника гражданите и гостите на града се радват на различни фолклорни ансамбли, оркестри, известни изпълнители на Родопски песни, както и кукерски шествия от селата Широка Лъка, Отец Паисиево, и Сушица (квартал на Карлово).

От 2009 г. по време на празника в Триград се възпроизвеждат и древни езически тържества, практикувани от тракийски племена, които са свързани с мита за Орфей и спускането му до подземния свят.

Честванията са наречени Орфическите мистерии. Някои от древните , които се възпроизвеждат са: „уловяне на жив огън“, „предлагане“ и „въвеждане на участниците в тайна на мистериите“. След тези ритуали всички участници се отправят към пещерата Дяволското гърло. Преди да се разотидат гостите на тържествата слизат до „долната земя“, след което има панихида за всички души от „долната земя“.