Време за прочитане - 2 мин.

На 1-ви май църквата чества 3 светии – Св. прор. Иеремия. Прпмчк Акакий Серски. Св. Тамара

На 1 май църквата почита и св. пророк Иеремия – от Левиевото коляно.

Живял 600 преди Христа. Наставлявал народа в истинското богопочитание. Предсказал падането на Иерусалим, което и станало в негово време. По време на Вавилонския плен оплакал поробената си родина. С тая цел написал книгата „Плач Иеремиев”.

Св. Йеремия е познат и като най-тъжния светия. Той бил страстен изобличител на пороците на сънародниците си и прорицател.

Светията предсказал, че Йерусалим ще бъде завладян от Навуходоносор, а народът му ще бъде разпилян по света, за да изстрада в своите грехове. Негово е и предсказанието, че Бог ще изпрати своя син и наследник на Земята.

Българският народ нарича този Ермия, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден.

Обредите са насочени основно към предпазването от змии. В народните змиите излизат от своите леговища на Свети четиредесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия изпълзява и техният цар.

В Западна България срещу празника палят огньове, прескачат ги, произвеждат шум и изричат многобройни заклинания, с които целят да прогонят влечугите.

На места в Южна България пък Йеремия се тачи за предпазване от гръм и градушка.

Днес църквата почита и св. Тамара – грузинска царица канонизирана за светица от .

Царица тамара
Царица тамара

Тамара е старо българско име, което навлиза в Русия. За съжаление там се запазва и разпространява, а тук в България се среща все по-рядко.

Сестрата на цар Иван Шишман се е казвала Тамара. Кера Тамара е дъщеря на цар Иван Александър и царица Теодора. Сестра е на Иван Шишман и Иван Срацимир. Родена през 40-те години на XIV век. Тя е от рода Шишман.

св. преподобни Акакий
св. преподобни Акакий

Св. Акакий произхожда от българското с. Ново село, Солунско. Деветгодишен го подлъгали да приеме мохамеданството и бил обрязан.

Беят на гр. Серес се привързал към него и го осиновил. По-късно Акакий напуснал дома на бея и за да изкупи греха си, станал послушник в Хилендарския манастир. Приел монашество и под ръководството на духовника Никифор се подготвял за мъченичество.

Обезглавен е в Цариград на мястото, което се нарича Пармак-капи на 1.05.1816 г.