Време за прочитане - 1 мин.

св. великомъченица Кириакия Неделя – житие на светицата

На 7 се почита великомъченица Кириакия – Неделя.

Света великомъченица Кириакия е родена през III век в Малоазийския град Никомидия.

Oт малка родителите й я запознали с истините на Христовото благовестие и тя от рано се посветила на служене на Бога, като водила целомъдрен и благочестив живот.

Император Диоклетиан подновил гоненията над християните. Неговата амбиция била с мъчения и със заплахи да накара християните да се откажат от Христа като започнат да правят приношения на идолите.

Родителите на Света Неделя били заловени, заедно с тяхната праведна дъщеря света Неделя.

Затваряли я, мъчили я, горили я, гола я влачили из града, били я с камшици и безпощадно забивали в й нажежени железа. Но поддържана от Божията благодат, мъченицата чудодейно се изправяла всеки път.

Окрилена от на вярата си в Христа, тя отговаряла, че когато е най-немощта, тогава се най-силна. С думи мъчениците учела колебливите да странят от идолите и твърдо да вярват в Разпнатия, а с чудесата и подвизите си им изявили силата на Христа Бога и на християнското благочестие.

Според народните поверия, ако времето на 7 юли е горещо, зимата предстои да бъде дълга и студена. Ако времето е прохладно и дъждовно, ще имаме мека зима.

Името на Света Неделя свързваме и с грозния комунистически атентат, извършен в София в едноименния храм на 16 април 1925 г., когато загинаха стотици невинни – деца, жени, военни и офицери.